Paahtoleipää ja lehtokurppaa

Paahtaoleipää, lehtokurppaa, 65-asteen muna ja hollandaisekastiketta.
Paahtaoleipää, lehtokurppaa, 65-asteen muna ja hollandaisekastike.

Lehtokurppa on hankala metsästettävä ja sen löytää yleensä alueen tiheimmistä pusikoista. Ilman koiraa lehtokurppa on vaikea löydettävä. Se luottaa viimeiseen asti omaan suojaväriinsä. Silloin kun lehtokurppa päättää lähteä karkuun, se tekeekin sen vauhdikkaasti ja lento on mutkittelevaa, joten siihen on vaikea osua haulikolla. Yhdessä lehtokurpassa ei paljoa syötävää ole, vain noin 300g. Vaikka lihaa on niukalti on se sitäkin maukkaampaa. Itseasiassa lehtokurppa on mielestäni herkullisin riistalintu. Tein lehtokurpasta ihanan alkupalan. Tämä sopii myös herkulliseksi riistaiseksi välipalaksi. Tarjoilin paistetun lehtokurpan paahtoleivällä ja tein siihen kananmunan keltuaisen ja hollandaise kastikkeen. Yhdestä lehtokurpasta riittää hyvin kahdelle, kun tekee siihen sopivat lisukkeet.

Lehtokurpan rintalihat

Leikkaa lehtokurpan rintalihat irti varovasti. Mausta lihat suolalla ja pippurilla. Paista voissa 2-3 minuuttia puoleltaan siten, että lihat jäävät roseeksi. Anna lihojen vetäytyä hetki ja leikkaa siivuiksi paahtoleivän päälle.

65-asteen muna

Hauduta kananmunaa 65-asteisessa vedessä tunnin verran sous videessä. Jos et omista sous vide -lämmitintä voit tehdä sen myös kattilassa lämpömittarin avulla. Tämä vaatii lämpötilan koko aikaista tarkkailua, että saat veden lämpötilan pysymään tarkalleen haluamassasi lämpötilassa. Tuossa lämpötilassa kananmuna valkuainen on vielä löysä ja keltuainen on kiinteytynyt hyytelömäiseksi. Riko kuori varovasti ja valuta valkuainen pois. Ota hyytelöitynyt keltuainen varovasti ulos ja kaavi se lusikalla puhtaaksi valkuaisesta.

Hollandaisekastike

Ainekset:
2 munankeltuaista
1 tl valkoviinietikkaa
1 tl vettä
1 tl situunanmehua
110g voita tai kirkastettua voita

Ohje:
Sulata voi. Erottele kananmunan keltuaiset ja lisää ne metallikulhoon. Sekoita keltuaisia hetki. Lisää 1 tl valkoviinietikkaa ja saman verran vettä kulhoon ja sekoita hyvin.
Keitä seos vesihauteessa, vesi ei saa osua astian pohjaan.
Sekoita helvetisti noin 2-3 minuuttia. Älä anna munien kypsyä. Ota astia välillä pois kattilan päältä jos keltuaiset uhkaavat kypsyä liikaa. Sekoita kunnes kastike on yhtä paksua kuin majoneesi. Sekoita voisula muniin lisäämällä voita vähän kerrallaan. Jos lisäät paljon kerrallaan, kastike juoksettuu ja joudut aloittamaan kaiken alusta. Voisula ei saa olla liian kuumaa. Huoneenlämpöinen on hyvä. Lisää sekaan 1 tl sitruunan mehua. Mausta suolalla ja pippurilla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *