Black Fire houkutinhajut

Perustin uuden ruokintapaikan hieman yli vuosi sitten ja tavoitteena on saada metsäkauriit käymään siinä ruokailemassa. Tarjolla on ollut kauraa automaatista, heinää ja satunnaisesti porkkanoita sekä nuolukivi. Asensin paikalle riistakameran kuvaamaan kaikki ruokintapaikalla kävijät. Kauriita ja valkohäntäpeuroja on ruokintapaikalla käynyt satunnaisesti. Myös jokunen jänis on silloin tällöin siinä vieraillut. Närhiä paikalla käy enemmän kuin riittävästi. Talven aikana ruokinnalla ei käynyt yhtään metsäkaurista, eikä myöskään valkohantäpeuroja, vaikka tarjolla oli myös porkkanoita. Mainittakoon tässä että metsäkauriskanta on alueella hyvä ja valkohäntäpeurojakin on alueella jonkin verran.

Keväällä päätin testata kovasti mainostettuja Black Fire houkutinhajuja. Black Fire houkutinhajut on suunniteltu Sloveniassa ja alunperin tehty houkuttelemaan villisikoja, mutta niiden mainostetaan toimivan myös metsäkauriiden ja valkohäntäpeurojen houkuttelussa. Tilasin Black Fire omena-, kastanja- ja pähkinänhajuja, kaikkia pari 500g:n pulloa. Houkutinhajut olivat tarjouksessa ruotsalaisessa verkkokaupassa. Tuotteet olivat hieman kotimaisia hintoja halvempia, mutta postikulujen jälkeen hinta oli suunnilleen sama. Suomessa hinta näyttäisi olevan 6:n pullon paketilla hieman alle 40€.

Houkutinhajut ovat jauheita, joita sirotellaan ruokintapaikalle ja niiden sanotaan houkuttelevan eläimiä. Juurikin noiden tilaamieni hajujen kehuttiin houkuttelevan kauriita erinomaisesti. Sirottelin Black Fire houkutinhajuja kauran sekaan, ruokintapaikalle ja sen ympäristöön, aina kun kävin täyttämässä ruokinta-automaatin. Vedin myös hajuvanoja sirottelemalla jauheita läheiseltä pellolta ruokintapaikalle. Välillä yhdistelin eri hajuja ja joskus laitoin vain yhtä houkutijauhetta. Tarkoitus oli samalla testata, mikä noista aiemmin mainitsemista hajuista toimisi parhaiten?

Kesäkuussa alkoi metsäkauriita vierailla ruokintapaikalla muutaman päivän välein. Pari komeaa pukkiakin kävi vierailulla. Kaurisnaaras kävi kesällä kahden vasansa kanssa näyttäytymässä. Heinäkuussa alkoivat käynnit hiljentymään. Koko heinäkuun aikana oli vain pari kauriiden vierailua ruokintapaikalla. Elokuussa ei näkynyt enää ainuttakaan kaurista. Syyskuun alkupäivinä kaurisnaaras tuli paikalle yhden vasan kanssa. Yhtään valkohäntäpeuraa ei ole ruokintapaikalla käynyt koko kesänä. Sitten onkin taas ollut hiljaista. Mikään haju ei tunnu vetävän metsäkauriita ruokintapaikalle.

Metsäkauriin emä ja vasat kesäkuussa.

Ehdin jo innostua houkutinhajujen toimivuudesta kesäkuussa. Sen jälkeen, vaikka laitoin eri Black Fire houkutinhajuja eri yhdistelmillä ruokintapaikalle ja sen läheisyyteen, ei niillä näyttänyt olevan minkäälaista vetovoimaa. Kesäkuun vierailut olivatkin ehkä sattumaa, eikä niinkään houkutinhajuista johtuvaa. Läheisellä pellolla kauriita kyllä näkyi, kun kävin niitä katselemassa. Pettymys Black Fire hajuhoukuttimiin oli aika suuri. Näin jälkikäteen on pakko todeta, että nuo Black Fire tuotteet olivat oikeastaan täysin turhia, niistä ei näyttänyt olevan mitään hyötyä. Perus suolakivi näyttää vetävän eläimiä puoleensa parhaiten. Suolakivi on ruokintapaikan suosituin kohde.

Myyjät kertovat mielellään tuotteilla tehdyistä testeistä kauriille ja tulokset ovat noiden testien mukaan lupaavia. Olisi hyvä saada testiaineisto nähtäville. Pelkkä video kauriista nuuhkimassa kannon päälle levitettyä jauhetta, ei vielä kerro mitään Black Fire tuotteiden houkutteluvoimasta.

EDIT 29.5.2023 BlackFire Finland toimittaa kauriin houkutteluun paketin hyväksi havaittuja tuotteitaan ja teen uuden testin heidän ohjeidensa mukaisesti syksyllåä 2023. Saa nähdä miten sitten käy, siitä siis myöhemmin lisää ihanamies-blogissa.

2 thoughts on “Black Fire houkutinhajut

 • 13.5.2024 at 21:16
  Permalink

  Moi, Teitkö uutta testiä blackfiren tuotteilla?

  Reply
  • 17.5.2024 at 18:42
   Permalink

   Kyllä tein. Tulos oli samanlainen. En saanut houkuteltua kauriita ruokinnalle.

   Reply

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *