Hauki-lahnakvenellit hummerikastikkeessa

Hauki-lahnakvenellit, hummerikastiketta, uusia perunoita ja porkkanaa.
Hauki-lahnakvenellit, hummerikastiketta, uusia perunoita ja porkkanaa.

Vaikka kalaruoat eivät varsinaisesti kuulu blogin riistaruoka teemaan, teen tässä poikkeuksen, sillä onhan nuo käyttämäni kalat kuitenkin itse pyydettyjä. Juhannus mökillä tuotti muutaman lahnan ja pienen hauenkin saaliiksi katiskalla. Hauki on mielestäni kovin vaikea leikata ruodottomaksi, kuten myös tuo lahna. Niistähän tulee erinomaisia kalapyöryköitä tai tässä tapauksessa kvenellejä. Suurin ero lienee tuo valmiin tuotoksen muoto. Samalla ohjeella tulee myös siis hyviä pyöryköitäkin. Alkuperäinen resepti lienee tv-kokki Sukulan aikaansaannoksia. Kvenellien kaveriksi tein vaimoni suosikin kalaruokien kanssa eli hummerikastikkeen. Lautaselle lisää kesänmakuja tuo uudet perunat ja hunajapaahdetut porkkanat sekä pikkelöity kurkku. Pisteenä ii:n päälle wasabivaahtoa.

Haukikvenellit

Ainekset:
Tästä määrästä tulee 2 annosta
100 g haukifileetä
2 g suolaa
1 tl sitruunakuorta
1/4 tl valkopippuria
1/4 tl cayennenpippuria
1 kananmunan valkuainen
1 dl kuohukermaa

Ohje:
Jäähdytä raaka-aineet. Jauha hauki ja lahnat tehosekoittimessa tai lihamyllyssä ja lisää mausteet. Tähän käy mikä kala tahansa.
Riko valkuaisen rakenne ja sekoita se jauhetun kalan joukkoon. Lisää kerma hitaasti valuttaen ja sekoita. Paseeraa seos siivilän läpi.
Muotoile massasta lusikalla munamuotoisia kvenellejä.
Kypsennä kvenellit keittämällä suolalla maustetussa vedessä 6–8 minuuttia. Älä anna veden kiehua. Paista vielä pannulla jos haluat kauniin ruskean värin kvenelleihin.

Hummerikastike

2 rkl voita
2 rkl vehnäjauhoja
4 dl kalalientä
1 rkl konjakkia
2 rkl hummerifondia
½ tl cayennepippuria
muutama tippa sitruunamehua
½ tl suolaa

Ohje:
Sulata voi kattilassa. Sekoita jauhot voihin, paista kunnes seos on vaalean luun värinen. Lisää kalaliemi samalla sekoittaen. Lisää konjakki ja hummerifondi ja anna kiehua hetki. Mausta sitruunamehulla ja cayennepippurilla. Mausta suolalla jos tarpeen. Kannattaa maistaa, sillä jotkut fondit sisältävät riittävästi suolaa.

Pikkelöity kurkku

Ainekset 1-2-3 liemeen
1 dl valkoviinietikkaa
2 dl sokeria
3 dl vettä

Perus pikkelöintiliemi sopii kaikkeen vihannesten pikkelöintiin. Laita ainekset kattilaan ja lämmitä kunnes sokeri on sulanut. Leikkaa kurkut siivuiksi ja laita ne astiaan ja kaada pikkelöintiliemi päälle. Mausta tillillä tai haluamallasi mausteilla. Anna olla liemessä tunnin tai vaikka seuraavaan päivään.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *