Metsäkauriskäristys italialaiseen tapaan

Metsäkauriskäristystä ja sahramirisottoa.
Metsäkauriskäristystä ja sahramirisottoa.

Metsäkauris on on parasta riistalihaa, mureaa ja muutenkin maku on erinomainen. Poronkäristys on yksi omista suosikkiruoistani, kuten myös italialainen osso buco. Halusin yhdistää nuo makumaailmat. Lappilaisen tavan tehdä käristystä ja italialaisen osso bucon. Niinpä päädyin yhdistämään käristyksen ja osso bucosta kastikkeen. Lopputulos oli aivan loistava makuelämys.

Kauriskäristys

Ainekset:
1 kg metsäkauriin lapaa
3 rkl voita
2 dl vettä
1 tl suolaa
oliiviöljyä
2 sipulia
2 sellerin vartta
1 iso porkkana
1 valkosipulin kynsi
1 timjaminoksa
1 laakerinlehti
2 rkl tomaattipyrettä
5 dl valkoviiniä
1l kanalientä
suolaa, pippuria

Ohje:
Vuole jäisestä kauriin lavasta ohuita siivuja. Sulata voi ja paista lihasiivut pannulla kunnolla ruskeaksi.

Pilko sipulit, selleri, porkkana ja valkosipuli pieniksi paloiksi. Laita pataan hieman öljyä ja kuullota vihanneksia padassa, kunnes ne ovat pehmenneet. Lisää pataan timjami ja laakerinlehti sekä tomaattipyre. Kuullota pari minuuttia ja kaada valkoviini pataan. Anna kiehua, kunnes viinistä on jäljellä noin kolmannes ja kaada kanaliemi pataan. Lisää lihat pataan ja keitä reilu tunti.

Sahramirisotto

Ainekset:
1/2 g sahramia (1 pussi)
2 salottisipulia
1 valkosipulinkynsi
oliiviöljyä
1 timjaminoksa
2 dl Arborioriisiä
2 dl valkoviiniä
1 l kanalientä
1 dl parmesaanijuustoa raastettuna
1 rkl voita
suolaa
pippuria

Ohje:
Leikkaa salottisipuli ja valkosipuli pieniksi kuutioiksi. Lämmitä öljy pannussa ja lisää timjaminoksa ja pilkotut sipulit.
Kuullota hetki ja lisää riisi. Kuullota matalalla lämmöllä, kunnes riisinjyvät muuttuvat hieman läpikuultaviksi. Lisää sahrami sekaan.
Lisää valkoviini ja kiehauta. Lisää vähitellen kuumaa kanalientä samalla koko ajan sekoittaen. Risotto ei saa kuivua.
Keitä riisiä kokoajan sekoittaen noin 12 minuuttia. Kun riisi on kypsää lisää parmesaani ja voi koko ajan sekoittaen. Risoton tulee olla löysää ja kermamaista. Raasta päälle vielä tuoretta parmesaania. Tarjoile risotto heti, niin se ei kuivu liikaa. Maista suola ja ja pipuri, lisää tarvittaessa.

Laita risotto lautaselle ja nosta käritystä keskelle. Raasta päälle tuoretta parmesaanijuustoa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *