Norppapyörykät ja kermaista kastiketta

Norppapyörykät ja pennepastaa kermakastikkeessa.
Norppapyörykät ja pennepastaa kermakastikkeessa.

Taas ylitin itseni. Kaikkien aikojen paras norpparesepti. Todella hyvää! Jäi vielä hieman norpan lihaa jäljelle aiemmasta norppapadasta. Tämä norppa jäi Villen ja Tomin saaliiksi Perämerellä. Itämeren norppa elää pääasiassa Pohjanlahdella ja niiden kanta kestää hyvin rajoitettua metsästystä. Vuosittain on lupa metsästää 375 norppaa Merenkurkusta ja Perämereltä.

Norpan liha on rasvatonta, joten lisäsin joukkoon naudan jauhelihaa ja pekonia. Jotkut liottavat hylkeen/norpan lihaa vedessä tuntikausia mutta siitä ei ole mitään hyötyä. Riittää kun pyyhkii tai huuhtelee veren pois pinnasta, kuten muidenkin lihojen kohdalla. Monet ajattelevat, että norpan lihan sisältä tulee paljon verta ulos. Asia ei suinkaan ole noin. Norpan lihassa on paljon myoglobiinia, joka aiheuttaa lihaksen ja lihasnesteen punaisen värin. Tumma lihasneste ei siis ole verta. Norppapyörykät olivat erinomaisia ja kermainen kastike sopii erinomaisesti rasvattomaan norpanlihaan. Pennepasta on nappivalinta. Kermakastike menee juuri sopivasti putkimaisen pennepastan sisälle .

Pennepastaa ja norppapyöryköitä kermakastikkeessa.
Pennepastaa ja norppapyöryköitä kermakastikkeessa.

Ainekset:
4 annosta
200 g hylkeen jauhelihaa
150 g naudan jauhelihaa
50 g pekonia
1 dl korppujauhoja
1 kananmuna
1 tl suolaa
2 rkl vehnäjauhoja
5 dl lihalientä
1 dl kermaa
1 rkl katajanmarjoja
1 tl hunajaa
1 rkl vuohenjuustoa.
Basilikaa tarjoiluun.

Ohje:
Huuhtele ylimääräinen veri hylkeen lihan pinnasta ja jauha liha lihamyllyssä pekonin kanssa. Sekoita jauhelihat naudan jauheliha joukkoon. Sekoita korppujauhot kulhossa joukkoon. Lisää muna ja suola. Sekoita kunnes massa on tasaista. Muotoile pyörykät. Asiaa helpottaa kun kastelet kädet vedessä.
Kuumenna voi pannussa kunnes vaahtoaminen lakkaa. Paista pyöryköitä 3-5 minuuttia koosta riippuen, kunnes ne ovat kauniin ruskeita. Ota pyörykät pois pannulta odottelemaan hetkeksi.

Lisää pannulle voi. Sulata voi ja lisää jauhot. Sekoita kunnes seos alkaa ruskistumaan. Kun seos on hieman ruskistunut lisää lihaliemi, vähän kerrallaan, koko ajan sekoittaen tasaiseksi. Lisää kerma. Keitä 5-7 minuuttia kunnes kastike saostuu. Lisää katajanmarjat, suola ja vuohenjuusto. Pyöräytä sekaan mustapippuria myllystä. Sekoita hyvin. Maista suola ja lisää tarvittaessa.

Keitä pennepasta paketin ohjeen mukaisesti. Monesti pastan voi ottaa pois kiehumasta jo pari minuuttia ennen paketin valmistusaikaa. Tavoite on, että pasta on ”al dente”.

Lisää keitetty pasta ja lihapyörykät pannulle kastikkeen sekaan. Lämmitä hetki.
Ripottele päälle tuoretta basilikaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *