Perämeren norppaa

Perämeren norppaa ja vihanneksia sekä saaristolaisleipää smetanan ja siisanmädin kera.
Perämeren norppaa ja vihanneksia sekä saaristolaisleipää smetanan ja siisanmädin kera.

Veljenpoikani Ville innostui kaverinsa Tompan kanssa norppajahdista ja onnistuin saamaan palan norpanlihaa heidän saaliistaan. Heidän metsätysreissujaan voi seurata instagramista @vikahunting ja @sato_hunting. Itämeren norppaa saa metsästää huhtikuun 16. päivästä vuoden loppuun. Maa-ja metsätalousministeriö on asettanut itämeren norpalle alueellisen kiintiön, joka on Perämeren-Merenkurkun kannanhoitoalueella yhteensä enintään 375 norppaa.

Ville saaliinsa kanssa Perämerellä.
Ville saaliinsa kanssa Perämerellä.

Itämeren norppia arvellaan olevan noin 20 000, joista suurin osa elää Perämerellä. Eteläiset norppakannat ovat Saaristomerellä ja itäisellä Suomenlahdella ja ne ovat hyvin pieniä. Metsästys on luvallista vain Perämerellä ja Merenkurkussa. Norpat ja harmaahylkeet aiheuttavat suuria vahinkoja kalastajille ja kantojen pitäminen kohtuullisina onkin metsästyksen pääasiallinen tarkoitus. Hylkeiden metsästys on vaikeaa ja vaatii metsästäjältä paljon kärsivällisyyttä ja pitkää pinnaa.

Ainekset:
6 kiinteälajikkeista perunaa
2 palsternakkaa
2 porkkanaa
3 sipulia
3 valkosipulin kynttä
150 g sieniä, käytin kuivattuja suppilovahveroita
400 g hylkeen lihaa
3 dl olutta
5 dl lihalientä
3 laakerinlehteä
9 katajanmarjaa
voita paistamiseen
vettä
Koristeeksi persiljaa ja timjamia

Ohje:
Leikkaa liha n. 1 cm:n siivuiksi poikkisyin. Ruskista lihaviipaleet molemmin puolin rypsiöljyssä. Siirrä viipaleet lautaselle odottamaan. Ruskista sipulit ja siirrä myös ne lautaselle odottamaan.

Kuori ja viipaloi perunat. Paloittele sienet, porkkanat, palsternakat ja pilko valkosipulit. Siivuta sipulit. Tee lihaliemi fondista. Jos sinulla on valmista itse tehtyä lihalientä niin käytä sitä.

Lado ainekset vuokaan kerroksittain siten, että pohjalle ja päällimmäiseksi tulee kerros perunasiivuja. Näiden väliin lihat ja vihannekset ja laakerinlehdet. Ripottele väliin myös pippuria ja katajanmarjat. Lisää lihaliemi ja olut sekä lisää vettä niin, että ainekset lähes peittyvät padassa. Kypsennä noin 1-2 tuntia 175-asteessa Liha pitää olla mureaa ja pehmeää. Koristele persiljalla ja timjamilla.

Saaristolaisleipä on perinteinen pohjoismainen lisuke, joka sopii hyvin hylkeenlihan kanssa. Voit tarjoilla ruisleivän vaahdotetun smetanan ja siianmädin kera.

One thought on “Perämeren norppaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *