Sunnuntaipaisti

Sunnutaipaisti on yksi englannin kansallisruoista. Riistaversiossa se on jäniksestä.
Sunnutaipaisti on yksi Englannin kansallisruoista. Riistaversiossa se on jäniksestä.

Sunnuntaipaisti eli Sunday Roast on yksi Englannin kansallisruoista. Vaimoni on joskus nuoruudessaan (siis juuri hetki sitten) viettänyt aikaansa Englannissa ja saanut eri perheissä asuessaan sunnuntaisin paistia, minkä äärelle koko perhe on kokoonutunut päivälliselle. Hän pyysi minua tekemään riistaversion kuuluisasta sunnuntaipaistista. Kun puhutaan perinteisestä suomalaisesta riistaruoasta tulee itselle ensimmäisenä mieleen metsäjänis. Sitä ei nyt löytynyt mutta rusakko löytyi. Kun Suomi kohtaa Englannin, hieman metsäjänistä mureampi toivakkalainen rusakko, sopii sunnuntaipaistiksi täydellisesti.

Jänispaisti

Yksi jäniksen paisti on kovin pieni suuremmalle porukalle, joten yhdistin molemmat paistit yhdeksi isommakasi köntiksi. Leikkaa jäniksen takajalat luuttomaksi viiltämällä veitsellä paistin sisäpuolelta luuta pitkin. Poista luu ja poista kalvot lihan pinnalta. Liitä paistit yhteen sitomalla ne huolellisesti paistinnarulla. Sirottele päälle suolaa ja laita paisti vakuumiin. Kypsennä paisti sous videe keittimessä tai sirkulaattorissa 58 asteessa 8 tuntia. Näin pitkällä ajalla paisti on lähes nyhtökunnossa. Kypsennysaste määräytyy lämpötilan mukaan ja paisti saadaan mureammaksi lisäämällä aikaa. Kun paisti on kypsynyt riittävän ajan, poista se vakuumipussista ja halutessasi ota liemi talteen kastiketta varten. Paista paistiin ruskeat pinnat kuumalla pannulla.

Paistin voi kypsentää myös uunissa. Ruskista paisti pannulla, mausta rohkeasti ja siirrä savipataan ja uuniin. Laita paistomittari paistin paksuimpaan kohtaan. Säädä uuniin lämpötila 120 asteeseen ja laita kansi päälle, jotta liha ei kuivu. Anna olla kunnes paistomittari näyttää 57 astetta.

Mini Yorkshire pudding

Mini Yorkshire pudding.
Mini Yorkshire pudding.

2 kananmunaa
100 g jauhoja
1 dl maitoa
suolaa ja pippuria myllystä
öljyä

Sekoita munat kulhossa kevyesti ilmaviksi. Lisää maito ja jauhot. Sekoita tasaiseksi löysäksi taikinaksi. Mausta suolalla ja pippurilla. Anna taikinan levätä tunnin verran. Lämmitä sillä aikaa uuni 200 asteeseen. Lisää minimuffinsivuoan koloihin noin 1 tl öljyä jokaiseen. Laita vuoka uuniin lämpiämään noin 15 minuutiksi. Ota kuuma muffinssivuoka uunista. Laita vuoan jokaiseen reikään 1-2 rkl taikinaa, siten että vuoka on noin 3/4 osaksi täynnä. Laita vuoka takaisin uuniin ja paista 12-15 minuuttia, kunnes kohokkaat ovat nousseet reilusti ja ovat ilmavia ja kullan ruskeita. Anna jäähtyä ja nauti lämpimänä.

Uunijuurekset

Kuori ja paloittele porkkanaa ja lanttua. Laita juurekset leivinpaperille uunipellille ja pirskottele päälle oliiviöljyä. Lisää suolaa ja pippuria myllystä. Sekoittele. Laita uuniin 200 asteeseen 30-40 minuuttia. Kokeile, että juurekset ovat pehmenneet ja ota pois uunista.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *