Coq au vin eli riistalintua viinissä

Kukkoa viinissä, tällä kertaa riistalintua viinissä.
Kukkoa viinissä, tällä kertaa riistalintua viinissä.

Otsikko on hyvin vapaasti suomennettu. Coq au vin eli kukkoa viinissä on klassinen ranskalainen pataruoka, mikä tehdään nykyisin broilerinkoivista. Alunperin se on tehty varmaankin maatilan kukoista. Kukkokaan ei ole niitä kaikista mureimpia lihoja, joten pitkä haudutusaika sopii senkin lihaan hyvin. Samalla tavalla pataan sopii riistalintujen koivet. Käytin tähän kokonaisen fasaanin sekä teeren ja lehtokurpan koipia, mitkä ovat jääneet odottelemaan muista kokkailuista. Kaikki kannattaa käyttää hyödyksi.

Ainekset:
1 fasaani
metsäkanalintujen koipia
2 porkkanaa
10 pientä sipulia
4 valkosipulinkynttä
5 dl punaviiniä
200 g tuoreita herkkusieniä
170 g pekonia
3 dl lihalientä
3 laakerinlehteä
1 rkl timjamia
3 rkl persiljaa
voita ja öljyä paistamiseen
suolaa, pippuria

Ohje:
Leikkaa fasaanin rintalihat paloiksi ja leikkaa lintujen koivet kahtia nivelten kohdalta. Kuivaa lihapalat talouspaperilla ja mausta ne suolalla ja pippurilla.
Kuori porkkanat, sipulit ja valkosipulit ja pilko ne reilun kokoisiksi paloiksi.
Kuumenna voi ja öljy paistinpannulla. Ruskista lihat parissa erässä. Siirrä lihat pataan.
Kuullota kasvikset pannulle jääneessä rasvassa ja kaada ne pataan.
Kaada paistinpannulle viini ja anna sen kiehahtaa. Näin saat maut pannulta talteen. Kaada viini pataan lihojen päälle.
Leikkaa pekoni noin sentin kuutioiksi. Puhdista herkkusienet ja halkaise isoimmat halutessasi. Ruskista pekoni ja sienet paistinpannulla ja laita pataan.
Huuhtele pannu lihaliemellä ja kaada lihaliemi pataan. Lisää lientää niin, että ainekset padassa peittyvät. Lisää laakerinlehdet ja timjami sekaan. Hauduta pataa uunissa 150 -asteessa noin tunti.
Saosta liemi ruokalusikallisella maizenalla noin 10 minuuttia ennen kuin otat padan pois uunista. Sekoita maizena ensin tilkkaan kylmää vettä ja lisää seos pataan sekoittaen.
Koristele persiljasilpulla, parsakaalilla ja tarjoa perunamuusin kanssa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *