Jouluinen hirvipata

Jouluinen hirvipata maustetaan piparilla ja sinihomejuustolla.
Jouluinen hirvipata maustetaan piparilla ja sinihomejuustolla.

Joulu tulee pian taas tänäkin vuonna. Moni mietti jo jouluruokia ja metsästäjä laittaa mieluusti pöytään jotain riistaa. Hirven metsästysaikana on hirvenlihaa hyvin saatavilla kaupoistakin, joten tätä herkkua saa syksyllä helposti, vaikka ei itse metsästäisikään. Hirvenliha on tummaa ja riistan maku on melko mieto. Mitä nuorempaa hirvi on sen mureampaa sen liha on. Jouluisen tästä tekee mausteeksi käytetty piparkakut ja piparkakkujen kanssa maistuu tietysti sinihomejuusto.

Hirvipata.
Hirvipata.

Monissa resepteissä hirvenlihaa kehoitetaan marinoimaan mitä mystisimmissä liemissä, jopa useita vuorokausia. Se on täysin turhaa, sillä ne mausteliemien eksoottisetkaan maut eivät imeydy sinne lihan sisään. Tässäkään ei Cabernet Sauvignon pirskahtele lihan sisältä kun sitä haukkaa. Lisää riistalihojen marinoinnistaaiemmassa artikkelissa. Tuhti, maustettu hirvipata on täydellinen ruokavalinta metsästäjän joulupöytään. Hirvipata valmistuu kuin itsestään ja maistuu kaikille.

Ainekset:
600g hirvenpaistia
4 porkkanaa
1 varsisellerin varsi pilkoittuna
10 pikkusipulia
50g anjovista
4 piparkakkua
2 rkl sinihomejuustoa
1 dl kermaa
2 laakerinlehteä
2 rkl vehnäjauhoja
2 rkl tomaattipyreetä
6 maustepippuria
6 katajan marjaa
1 l liha- tai riistalientä
suolaa
1 tl valkopippuria
1 tl rosmariinia
1 tl timjamia

Ohje:
Paloittele liha kuutioiksi ja ruskista lihat pannulla voissa kauttaaltaan, ripottele päälle hieman suolaa. Laita lihat pataan ja ripottele päälle jauhot ja timjamia. Sekoita ja lisää pataan tomaattipyree. Kuori ja paloittele porkkanat ja pilko varsiselleri. Kuullota porkkanat, sipulit ja varsiselleri voissa ja lisää pataan. Lisää pataan anjovikset, laakerinlehdet, maustepippurit, valkopippuri ja katajanmarjat sekä ja kaada joukkoon lihaliemi niin, että lihat peittyvät. Hauduta hitaasti, kannen alla tunti, kunnes liha on kypsää. Lisää sekaan kerma. Murustele piparkakut ja sinihomejuusto pataan. Hauduta vielä hetki. Maista ja mausta tarvittaessa. Jos pata kaipaa lisää suolaa lisää ensin anjovispurkin liemi sekaan ja maista uudestaan. Tarjoile perunamuusin kanssa ja koristele persiljalla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *