Gnocchi bolognese riistasta

Gnocchi bolognese
Gnocchi bolognese

Jos haluaa erittäin hyvää bologneseä eli italialaista jauhelihakastiketta, ei kannata kiirehtiä se tekemisessä. Mitä kauemmin tuo italialainen perinteinen herkkukastike saa hautua, sen parempaa siitä tulee. Riistan jauheliha sopii tähänkin tarkoitukseen erinomaisesti. Käytin tähän metsäkauriin jauhelihaa, mutta ihan yhtä hyvin makoisa bolognesekastike tulisi hirven, peuran tai miksei riistalinnunkin jauhelihasta. Halusin hieman vaihtelua perinteiseen pasta bologneseen, tein gnoccheja perunasta. Gnocchit ovat italialaiseen keittiöön kuuluvia mykyjä, jotka on helppo valmistaa.

Bolognese

Ainekset:
6 siivua pekonia
1 sipuli
1 rosmariinin oksa
2 valkosipulin kynttä
2 rkl oliiviöljyä
500g jauhelihaa
2,5 dl punaviiniä
1 tl kuivattua oreganoa
150g aurinkokuivattua tomaattia
400g paseerattua tomaattia
2 laakerinlehteä
suolaa, pippuria
Raastettua parmesaania ja lehtipersiljaa koristeeksi

Pilko sipuli, valkosipuli, rosmariini ja pekoni pieneksi silpuksi. Kuumenna öljy padassa ja lisää pilkotut sipulit, valkosipulit, rosmariini ja pekoni pataan ja keitä sekoittaen 5-6 minuuttia, kunnes sipuli on pehmennyt. Lisää jauheliha ja paista 8-10 minuuttia, kunnes se on hyvin ruskistunut. Lisää punaviini ja keitä, kunnes se on lähes kokonaan haihtunut. Sekoita joukkoon oregano, pilkotut aurinkokuivatut tomaatit ja paseerattu tomaatti. Mausta suolalla ja pippurilla. Lisää laakerinlehdet, laita kansi padan päälle. Kypsennä 30 minuuttia.

Gnocchit

Ainekset:
300g perunaa
2 munan keltuaista
35g perunajauhoja
30g sulatettua voita
suolaa

Kuori perunat ja keitä kypsiksi kattilassa. Siivilöi kypsä peruna terässiivilän läpi tai purista ne perunapuristimella. Lisää siivilöityyn perunaan perunajauhot, keltuainen, sula voi sekä suola. Vaivaa massa kädellä tasaiseksi ja pyöritä taikinasta pieniä palloja. Laita valmiit gnocchit kiehuvaan veteen ja odota kunnes ne nousevat pintaan. Nosta gnocchit kattilasta reikäkauhan avulla.

Tarjoile gnocchit bolognese kastikkeen kanssa ja raasta päälle parmesan juustoa ja lisää päälle vielä lehtipersiljaa. Viiniksi käy hyvin omat suosikkiviinit Italiasta, Veneton alueen amaronet tai ripassot.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *