Jouluinen fasaani piparikastike ja uunijuureksia

Jouluinen fasaani piparkakkukastikkeella.
Jouluinen fasaani piparkakkukastikkeella.

Pian on joulu ja ajattelin tehdä jouluisen illallisen – ei niin perinteisestä suomalaisesta linnusta – fasaanista. Saksanseisojan kanssa touhutessa, fasaaneja tulee saaliiksi hyvin. Osa fasaaneista menee koulutuskäyttöön, esimerkiksi noutolinnuiksi, mutta kyllä niistä riittää jotain ruokapöytäänkin. Joulun lähestyessä fasaani saa lisukkeeksi joulusia makuja rosollista ja piparkakuista.

Fasaani uunissa

Siivosin linnun ja tein linnun rangasta lintuliemen. Rintalihat siivosin ja käärin ne kelmuun ja pariin kerrokseen foliota. Mausta lihat suolalla ja pippurilla. Muotoile niistä pyöreät pötkylät ja laita ne uuniin 120 asteeseen. Lihat saa olla uunissa kunnes niiden sisälämpötila on 56 astetta. Laita lämpömittari folion läpi lihan paksuimpaan kohtaan.

Piparikastike

Jiippi ja saaliiksi saatu fasaanikukko.
Jiippi ja saaliiksi saatu fasaanikukko.

Ainekset:
4 dl fasaanilientä
voita
anjovislientä
2 porkkanaa
2 valkosipulia
2 sipulia
1 varsisellerin varsi
2 dl kermaa
3 piparkakkua
timjamia
rosmariinia

Tee fasaaniliemi paistamalla linnunrangat pannulla voissa ruskeaksi. Kuullota sipulit. Laita rangat kattilaan ja laita vettä kattilaan niin, että rangat peittyvät reilusti. Lisää sekaan pilkotut porkkanat, kuullotetut sipulit, timjami, rosmariini ja pilkottu varsisellerin varsi. Mausta liemi anjovisliemellä. Jos haluat suolaisempaa lisää anjovislientä. Keitä liemi puoleen. Lisää piparkakut murusina. Keitä hetki ja siivilöi liemi. Lisää kerma ja keitä sopivan sakeaksi.

Paahdetut puikulaperunat

Ainekset:
1 kg puikulaperunoita
rosmariinia
timjamia
mustapippuria

Säädä uuni 200 asteeseen. Pese perunat. Keitä perunoita vedessä 5 minuuttia. Levitä perunat pellille ja paahda uunissa 40 minuuttia. Ota pelti uunista ja litistä perunoita hieman juomalasin pohjalla. Valuta päälle 2 rkl öljyä ja paahda vielä 20 minuuttia.

Uunijuurekset

Ainekset:
4 porkkanaa
4 punajuurta
1 lanttu
oliiviöljyä, suolaa, pippuria

Kuori porkkanat, lanttu ja punajuuret. Pilko ne ja laita juurekset uunipellille. Valuta päälle oliiviöljyä suolaa ja pippuria. Laita uuniin 20 asteeseen 40 minuutiksi. Jos käytät kiertoilmauunia, voit laittaa juurekset uuniin yhtä aikaa perunoiden kanssa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *