Lyijyhaulien käyttökieltoalueet kartalla

Lyijyhaulien käyttökieltoalue kartaan merkittynä.
Lyijyhaulien käyttökieltoalue kartaan merkittynä.

Lyijyhaulien käyttökielto kosteikkoalueilla ja niiden suojavyöhykkeillä tuli voimaan 16.2.2023. Pitkään ihmeteltiin, että mitä alueita tulee rajoituksen piiriin. Nyt asiaa on kuitenkin selvennetty Maanmittaulaitoksen karttapalvelussa.

Lyijyhaulien käyttökielto koskee:

  • meret (syvyys 6 m tai alle), järvet, joet, lammet, kanavat, tekojärvet, altaat ja muut vastaavat suuremmat vesialueet. Maastokartoilla viivoina kuvatut ojat ja purot eivät ole tällaisia vesialueita.
  • niityt, jotka rajautuvat edellä mainittuihin vesialueisiin
  • vesikivet ja vesikivikot
  • maatuvat vesialueet, tulva-alueet, matalikot ja avoimet vesijättöalueet
  • vaikeakulkuiset puuttomat suot
  • sekä kaikki 100 metrin säteellä edellä mainituista alueista olevat alueet (suojavyöhykkeet).

Pitkään arveltiin, että lyijypatruunoiden käyttäminen menee niin hankalaksi, että niistä olisi helpompi luopua kokonaan. TUKES (Turvallisuus- ja kemikaalivirasto) helpotti metsästäjien elämää julkaisemalla kartan alueista, missä lyijyhaulien käyttö on kielletty. Alueet ovat vesilintujen oleskelu-, muutto- tai pesimäpaikoiksi soveltuvia kosteikkoalueita. Kartassa voi olla puutteita. Vastuu on kuitenkin aina metsästäjällä itsellään, joten aina kannattaa tarkastaa alue mihin on menossa metsästämään. Metsästäjät voivat tarkistaa edellä mainitut lyijyhaulien kieltoalueet maastokartoista johon alueet on merkitty karttamerkein. Karttamerkkien selitteet löytyvät esimerkiksi Maanmittauslaitoksen sivulta.

Kun metsästetään edellä mainitulla kosteikkoalueilla tai suojavyöhykkeillä, lyijyhaulipatruunoiden mukana pitäminen on lähtökohtaisesti kielletty, ellei metsästäjä voi osoittaa, että käyttää lyijyhaulipatruunoita myös suojavyöhykkeen ulkopuolella.

Metsästäjän on kuitenkin muistettava, että vesilintujen metsästyksessä ei saa käyttää lyijyhauleja missään. (Metsästyslaki 33 § (8.5.2015/583)

Kartta: https://hkp.maanmittauslaitos.fi/hkp/published/fi/de4efb08-df55-4c9e-b4e6-4feac634e82e

Oma riistaan on tulossa karttataso, mihin nuo alueet on myös lisätty.

Lue myös: Metsäkauriin metsästyskiintiöt metsästysseuroissa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *