Metsästäjien kokoontumispaikka

Dianan temppeli.
Dianan temppeli.

Vaimoni toimii koiranäyttelyissä tuomarina, joten matkustin hänen mukanaan Tšekkiin Valticeen. Tuossa pikkukylässä Tšekin tasavallan eteläosassa pidettiin Tšekin australiankelpie ja welsh gorgi klubin erikoisnäyttely ko. roduille ja vaimoni oli kutsuttu sinne tuomariksi. Näyttelypaikka oli todella upea Valticen linnan piha. Kelikin oli loistava ja meikäläisittäin jopa kuuma 32 astetta.

Valtice linna, tunnetaan myös nimellä Valtice Palace, sijaitsee Tšekin tasavallassa Etelä-Moravassa lähellä Itävallan rajaa. Se on yksi maan merkittävimmistä barokkityylisistä linnoista ja kuuluu UNESCO:n maailmanperintökohteisiin.

Valtice linna rakennettiin alun perin 1600-luvulla, mutta se koki merkittäviä muutoksia ja laajennuksia 1700-luvulla. Linna toimi aikoinaan Lichtensteinin suvun asuinpaikkana ja oli myös tärkeä poliittinen ja kulttuurinen keskus. Siellä järjestettiin loisteliaita juhlia ja tapahtumia, ja linnan kirjasto ja taidekokoelmat olivat arvostettuja. Nykyään Valticen linna toimii museona ja kulttuurikeskuksena. Lisäksi linna järjestää erilaisia tapahtumia, kuten konsertteja, näyttelyitä ja festivaaleja.

Valticen linnan piha.
Valticen linnan piha.

Jonkun aikaa katselin koiratouhuja ja päätin lähteä katsomaan reilun kolmen kilometrin päässä olevaa Dianan temppeliä. Mukava kävelylenkki paahteisessa kelissä. Dianan temppeli toimi metsästäjien kokoontumispaikkana ennen jahdin alkua 1800- luvun alussa. Metsästäjät olivat paikallisia aristokraatteja, eikä suinkaan ihan tavallisia tallaajia. Tänne kokoonnuttiin aamupalalle ennen jahtia ja myös jahdin aikana lepotauoille. Dianan temppeli sijaitsee metsän keskellä. Alue on nykyisin suosittu ulkoilualue ja sunnuntaina näkyikin paljon perheitä pyöräilemässä alueella.

Dianan temppelin reliefeissä on ikuistettu taiteilijan näkemys kaurisjahdeista.

Valticen alueella on vahva metsäkauris ja villisika kanta. Tšekkiin on istutettu kuusipeuroja, japaninhirivä ja mufloneja. Noiden istutettujen eläinten kanta on metsästystä kestävällä tasolla. Tšekkiin on mahdollista mennä turistina metsästämään. Itsellä oli tuo ajatus mielessä kun matkaa sinne suunnittelin, mutta tältä kertaa se kuintenkin jäi toteutumatta aikatauluista johtuen, Valticesta lähdettyämme meninne Breclavista junalla Wieniin Itävaltaan. Junamatka kesti puolitoista tuntia ja sinä aikana näin junan ikkunasta useita metsäkauriita ruokailemassa pelloilla. Monien peltojen reunoilla oli metsästystorneja, joten varmasti niistä myös metsätetään paljon. Eipä olisi kovin huono paikka metsästysmatkalle.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *